Kako ne ispasti blesav prvi tjedan na novom poslu

Osvježi znanje, vokabular

Ok, faza intervjua je prošla i očito sam dovoljno dobra jer su me zaposlili. Ipak, korisno je malo se podsjetiti vještina za koje znam da ću koristiti na novom poslu. Osim toga, malo proštudirati i stručni vokabular. Na primjer, ne želim reći Znaš ono kad mjeriš koliki postotak ljudi je ono baš nešto i kupilo na web stranici umjesto conversion rate.

Obuci prikladnu odjeću

Prvi dan na poslu nemoj obući vestu koja grebe, nove cipele koje su upitno udobne, isprobati novu frizuru i šminku. Nije pravo vrijeme ni za bijele hlače ili bež suknju jer zadnje što ti treba je da u nešto sjedneš i odmah postaneš poznata kao „Nova cura s flekom na guzi“.

Ponesi potreban pribor

Iako ćeš vjerojatno dobiti sve potrebno na poslu (jer si u Kanadi), ponesi rokovnik i pisaći pribor. Tijekom dana radi bilješke jer ćeš inače sve pozaboraviti.

Uvježbaj predstavljanje u par rečenica

Tko si, iz kojeg odjela, otkud si došla. Napomena:  Ako te netko pita Where are you coming from? odgovor nije ‘From Croatia – a small country for a great holiday!’ nego iz koje industrije, koje firme.

69-prvi_dan_na_poslu_1

Pokušaj popamtiti imena novih kolega

Nećeš u tome uspjeti, ali pokušaj.

Postavljaj pitanja, ali ne previše

Nemoj biti sramežljiva pitati što ti nije jasno oko tvojih dužnosti, kako funkcionira firma, kome se javiti za što. S druge strane, ne trebaš odmah saznati sve o svemu jer se puno stvari nauči i pohvata u hodu. Ja sam jedna od onih koja u početku dosta sluša, pa si malo porazmisli i tek onda ima pitanja.

Prihvati poziv za ručak

Može se desiti da te novi kolege pozovu da im se pridružiš na ručku u obližnjem restoranu. Prihvati poziv iako si ponijela nešto od kuće. I još jedna napomena: četvrt pite od jabuka NIJE dobra ideja za ručak.

Imaj mobitel utišan

I nemoj ga provjeravati! Ja sam samo jednom škicnula na njega i baš u tom trenutku mi je pojavila menadžerica. Ufff!!

Sakrij oduševljenje stvarima koje su upitno važne u poslovnom smislu

Ne djeluje baš profesionalno ako je od svih izazova na novom poslu tebi najdraži isprobati sve tople napitke koji se nude.  I samo zato što u čarobnom aparatu možeš spraviti 20 vrsta kava, čajeva i tople čokolade, ne znači da ih sve moraš isprobati prvi dan.

69-prvi_dan_na_poslu_2

Budi otvorena i prijateljski raspoložena

Što ne znači da moraš sa svima podijeliti sve svoje mušice i propale brakove. Ali ako ti dođe polu nepoznata ženska osoba iz marketinga s 8. kata u 3 popodne i pita te jel bi hodala po stepenicama dolje-gore na 10. kat – kaži DA! Na taj način zadihano upoznaješ nove ljude.

Advertisements

8 thoughts on “Kako ne ispasti blesav prvi tjedan na novom poslu

  1. Dakle, tako se u Kanadi upoznaju kolege, hodaju gore dole po stepenicama :D. Podsjeća me ova tvoja priča na moj prvi pravi (i za sad posljednji) posao, bilo je lijepo :). Sretno sretno, zvuči baš dinamično 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s