Drugih mjesec dana – bez čega mogu i radost krezubog osmjeha

Bez čega mi je bolje?

Bez televizora. Što je najbolje, u novom stanu imamo kabelsku s nekih 200 programa i ja tv imam stalno ugašen. Pa kako to? Jedno istraživanje je pokazalo da mame koje imaju upaljen tv puno manje pričaju s bebom. I ja bih sigurno nesvjesno bila još šutljivija da mi tv radi, pa makar “u pozadini”. Osim toga, zaista mi ne treba distrakcija kad imam toliko toga što želim napraviti, ili s bebom, ili nešto za sebe, ili kućanske poslove.
Bez kave. Kavu sam prestala piti u trudnoći, u razdoblju kad su me mučnine mučile 24/7. I nisam je ponovo počela piti ni sad. Kad mi se pije topli smeđi napitak, ja pijem “kavu” od cikorije u koju ponekad umiješam i malo decaf instant kave. Dobra stvar kod nepijenja kave je što ako me svlada umor u isto vrijeme kad i bebu, mogu si malo odspavati. To se doduše ne dogodi često, ali ja sam spremna ako se ukaže prilika!
Bez prevelikih očekivanja i planova. Ako planiram jedan dan renovirati pločice u kuhinji, skuhati ručak i večeru, organizirati odjeću, otići u dućan i šetnju, naravno da ću si zapravo stvoriti recept za “Kako biti pomahnitao i frustriran”. Neke dane, ja samo uspijem nahraniti bebu i sebe. I to je u redu.

PLAN_COLOUR_sm

Bez uspoređivanja. Da, neke bebe u starosti od 6 tjedana spavaju kroz noć. I hrane se svakih 3 sata po danu. No moja djevojčica i dalje jede svakih 2 sata dan i noć. I ako se želim utješiti onda u google upišem “6 week old feeding every hour”, pa se odmah osjećam bolje.

Same

Nas dvije smo dosta same. Kevin dolazi s posla u 6, a svaki drugi dan u 9.30 navečer budući da posjećuje sina. I koliko god mi se ti dani znaju odužiti i ponekad biti zamorni, toliko imam osjećaj da mi je baš to što sam od početka bila toliko s njom ulilo samopouzdanje. Dalo vjeru u sebe i svoje sposobnosti. Ujutro pjevamo Dobro jutro preko polja ili brijegom kud nas volja, navečer Ali čemu služi mama, ali čemu služi tata, imamo svoje rutine, razumijem njen plač, a i kad ga ne razumijem znam da ćemo nas dvije biti dobro. I uvijek jesmo! 🙂

dobro_jutro_colour_sm

Osmjeh

Nešto što nikad neću zaboraviti je kad mi je djevojčica uputila svoj prvi pravi krezubi osmjeh. Uz te krezube osmjehe koji tope srce lakše ti padnu sva ta buđenja, grčevi i plakanja. Evo mi sad zasuzile oči od pomisli na njen osmjeh! (hormoni?)

Spas

Silni ručkovi koje sam skuhala u zadnjem mjesecu trudnoće su mi bili spas za dane kada ništa ne stignem. Taman sam ih potrošila u isto vrijeme kad su stvari postale malo lakše. To mi je najtoplija preporuka svima koji neće imati pomoć nakon poroda. Već planiram napravili slično za razdoblje povratka na posao. Čini mi se da je to isto dosta zanimljivo razdoblje po pitanju “nemam vremena za ništa” i “ajmo svi kolektivno ne poludjeti”.
Ono što mi je još spas je ne zaboraviti smijati se. Nasmijati se ne samo u veselim situacijama, već i jutru koje je započelo poonamijem (tko ne zna što je poonami je sretnik). I što se više smijem, to sam veselija, pa mi dođe da imam još tri bebe uz ovu moju. Onda se naglo uozbiljim jer to bi ipak bilo previše 😀

Advertisements

4 thoughts on “Drugih mjesec dana – bez čega mogu i radost krezubog osmjeha

 1. Spremna, ako se ukaže prilika 😀 hahaha

  Uspoređivanje je zbilja killer of joy. I najgori oblik ima kod nas, koje smo mame po prvi put. Stalno se preispitujemo, pa svoj život mjerimo prema drugima. Drugim ”super mamama”. A zapravo, realnost je takva da tu nema lijeka, niti definiranja. Neke su bebe super, pa onda podivljaju s 9 mjeseci, ili 7… a neke su mali divljaci insomniaci xD do 7. mjeseca i onda se smire… ah. Treba živjeti u skladu sa situacijom i ja sam sigurna da ti to činiš perfektno.

  A kad smo kod uspoređivanja, da se usporedimo 😀 i ja sam sama i točno znam kroz šta prolaziš svaki dan. I odmah da ti napišem, postaje lakše. Sad ste u periodu kad ne ”rintaš” bez ”plaće”, te dobiješ taj osmijeh, pa onda i malinice (ono kad pušu balončiće i rade brrrrrrrr) 😀

  Poonami hahaha xD ajmeeee, sjećam se kad me je jednom prilikom zalila toliko da mi je završilo u rukavima i naprijed u hlačama. U HLAČAMA.

  • Da, baš si dobro rekla, ne rintam bez plaće – ti osmjesi me tako podignu – baš neka navala endrofina! Joooj još kad dođu te malinice 😀
   U hlačama?! hehe.. kad si mama to je: Bilo kuda, kakići svuda! 😀

 2. Bravo, vidi se da se dobro snalaziš. Baš si mudra, mudrilice! I smirena, ne kao ja :DDD
  Mene kolju jedino prevelika očekivanja…baš to što si rekla to je dobar recept kako biti pomahnitao i frustriran. Naravno, da sam u početku sve (barem veće stvari) puštala za sutra, neki drugi dan… ali nakupilo se i jednom se moralo krenuti, a beba ko beba nije marila za moje planove 😀 Zato sama sebe svakodnevno moram podsjećati da je to sve samo privremeno i da si postavljam realne ciljeve i po mogućnosti da unaprijed odredim kada ću ih moći odraditi i da ako ne uspijem uvijek imam plan B.

  • I ja se moram svakodnevno podsjecati da je sve privremeno i da si postavim realne ciljeve – i imati plan B kao sto kazes! Sto si ja vise toga smislim raditi veca je vjerojatnost da ce beba bas taj dan biti posebno zahtjevna 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s