Treći mjesec – gugu-buuu-vuu i neopjevani heroj

S bebom dani idu sporo, a mjeseci brzo

Ne znam više tko je ovo rekao, ali tako je istina. Prošli tjedan prebrala sam njenu robicu i odložila u kutiju sve što je prerasla. Koja me tuga uhvatila – toliko slatkih stvari koje je nosila nekoliko puta i s kojima smo gotovi. Da sam sve kupila novo još bi mi bilo i teže haha (par mjeseci prije poroda kupila sam od jedne mame koja je imala jesensku bebu 80 komada odjeće za 70 dolara).
I čudi me kako brzo sve preraste, kako brzo idu mjeseci, a kako dani idu sporo u bezbrojnim dvosatnim spavanje-hranjenje-aktivnost intervalima. Koliko se veselim što sad zna upravljati svojim rukama, toliko mi već nedostaju ti pokreti novorođenčeta kad u čudu gledaju svoje ruke koje nasumice lete oko njihove glave.

Uf taj tummy time

Znala sam ja od početka koliko je taj tummy time važan, ali ono što nisam znala je kako će moja cura biti sva naopako.

TummyTime_s

Kad bih je stavila potrbuške ona bi rukice odmah maknula iz podbočenog položaja. Izvila bi se kao bobble-head tuljan i onda se još nogicama počela odgurivati. Ovaj mjesec smo konačno savladali kako biti potrbuške kao normalne bebe, one čije sam slike ja zavidno gledala na Instagramu. Znam, znam, ne treba se uspoređivati, ali meni je to bila inspiracija da što više vježbamo i ne izgledamo kao tuljan u nevolji. Misija ispunjena!

Jede li moja cura još uvijek svakih 2 sata?

Ustajem li se svake noći u 1, 3, 5, 7? Odgovor je da. Ja sam se pomirila sa sudbinom da beba ima mali želudac i da će se ovo nastaviti dok ne krene u srednju školu.
Toliko sam se priviknula na takav ritam da se u noćnim buđenjima osjećam pripadnicom nekih neopjevanih superheroja koji osim dnevnog života vode i taj hrabri noćni.

SuperMudrilica_s

Umor i zabava

Moja svakodnevica je vrtlog umora i zabave, delirija i klonulosti. I sve to u jednom danu. Naime, meni je ta moja beba beskrajno zabavna i smiješna. A ona misli da sam i ja beskrajno zabavna i smiješna pa se tako nas dvije puno smijemo. I pričamo njenim gugu-buuu-vuu jezikom što opet izazove salve smijeha. Onda dođe razdoblje klonulosti kad jedva čekam da padne noć da odspavam ko čovjek sat i po u komadu. I tako u krug. Još uvijek ne pijem kavu ali kofein mi se čini svakim danom sve primamljiviji. Za ultimativni umor ja popijem pola limenke Cole. Koji divlji život ja vodim! 🙂

Advertisements

7 thoughts on “Treći mjesec – gugu-buuu-vuu i neopjevani heroj

 1. Velika istina, da dani dugo traju, a vrijeme brzo prolazi. Sada kad je godina dana iza nas baš znam svakome reći da sam svakih sat tih 365 dana osjetila i proživjela.

  Robicu takoo brzo prerastu. Sve one njihove oznake padnu u vodu kad moj malac s 12 mj. nosi vel. 92 predviđenu za dvogodišnjake. To je 7 kompletnih garderoba kupljenih u godini dana i sve novo jer je malac alergičan na poliester kojeg ima u 80% dječje robice pa zaista nije imalo smisla nekoga tlačiti da mi slika svaku etiketu (većina ih i reže).

  Ja uopće nisam znala da s bebom treba vježbati niti je stavljati na trbuh. Iskreno, u trudnoći sam izbjegavala sve što ima veze s bebama jer svatko je imao svoje savjete koji su više sličile na prodike i naravno bile su kontradiktorne što me samo bacalo u veću depru pa sam mislila da ću sve to saznati kada se beba rodi, da ću sve raditi instiktivno, a što ne budem znala da će mi pedijatrica ili netko reći. Naivnost.
  Nitko mi ništa nije rekao, a kada smo zbog obiteljske amamneze pukim slučajem završili kod neuropedijatra saznali smo da nam dijete zaostaje u razvoju. Šok, suze, nevjerica…Goljak, vježbe, odgođeno cijenpljenje, traume…. i pitanje kako, zašto? Sve zato jer nismo vježbali tummy time od početka. Srećom pa smo naišli na ženu koja je osmislila posebnu tehniku (bobath koncept) u kojoj kroz igru dijete vježba i samo jednim satom tih vježbi ona mu je pokazala što sve može i on je nekako, nekim čudom sam pohvatao svih prethodnih 6 mjeseci. Čak je mjesec dana nakon toga nakon još jednog sata provedenog s njom došao do toga da je od početne dijagnoze zaostajanja 2 mj., došao da je sa 8 mj. bio napredniji za 2 mj. Tako da je tummy time izuzetno važan. Tu ima još koje vježbe treba raditi http://zimzelenicvijet.blogspot.hr/2017/11/beba-danas-i-nekada.html

  Sori što sam se raspisala :/

  • Kod mene se ne mozes okrenuti a da ti taj famozni tummy time na iskace na sve strane. Kako bebe spavaju iskljucivo na leđima, potencijalni problem su flat-head (zaležane glavice) kao sto si ti negdje spomenula. Zato baš forsiraju tummy time jer je to jedino vrijeme kad beba ne leži na leđima. Super što ste naišli na pomoć i da je mali (veliki) D sve nadoknadio!! 🙂 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s